Despre teatru, cu drag

Despre teatru, cu drag

Despre teatru voi scrie intotdeauna cu drag si pasiune, cu atat mai mult daca este vorba despre vecinii mei, Teatrul Masca. Cu Teatrul Masca am “facut cunostinta” in urma cu ceva ani si de atunci am ramas prieteni foarte buni. Ori de cate ori am ocazia, le fac o vizita si trebuie sa va spun ca ma trateaza cu piese exceptionale, bunadispozitie si multa veselie.

In anul 2011, Teatrul Masca a adus publicului din Bucuresti un spectacol de teatru mai….deosebit. Cu ce era mai deosebit fata de alte spectacole de teatru? Va voi spune in cele ce urmeaza. Este vorba de Festivalul International de Statui Vivante care s-a desfasurat la vremea aceea in 6 spatii din Parcul Herastrau, avand ca invitati, actori din Polonia si Italia. Festivalul a continuat si in anii ce au urmat, in diferite parcuri din Bucuresti, iar invitatii au venit din aproape toata lumea: Anglia, Olanda, Bulgaria, Rusia, Italia, Ucraina, Portugalia, Belgia, Macedonia, Germania, Israel, S.U.A. etc.

Lasand la o parte faptul ca ii iubesc pe cei de la Teatrul Masca pentru tot ceea ce fac ei, acest spectacol stradal incarcat de arta neconventionala este de departe preferatul meu, iar ceea ce fac actorii in cadrul acestuia, este minunat dar deosebit de greu (eu una, nu as putea sta nemiscata nici macar 3 secunde). Costumele, machiajul, povestile, muzica….toate te duc intr-un taram de basm din care nu vrei sa pleci curand. La spectacolele Festivalului International de Statui Vivante la care am participat, am vazut copii, adolescenti, parinti si bunici fascinati de tot ceea ce se intampla in jurul lor. Nu mai vazusem niciodata atata incantare si atatea zambete pe metru patrat.

Statuile: actorii stau nemiscati minute in sir, lasandu-ti impresia ca intradevar privesti o statuie si nicidecum un om viu; Vivante: statuile prind viata si iti ofera un spectacol cum nu ai mai intalnit. Trebuie sa recunosc faptul ca statuile vivante aflate pe celebrul bulevard Rambla din Barcelona, nu m-au impresionat atat de tare precum “statuile noastre”. Poate unii le vor considera cuvinte prea mari, insa eu ii provoc sa vina la spectacolul de anul acesta si sa se convinga singuri.

Si pentru ca tot am adus in discutie spectacolul de anul acesta, trebuie sa va spun ca editia din acest an este una speciala din mai multe puncte de vedere. Principala deosebire fata de anii precedenti, este durata festivalului: anul acesta vom avea parte de 7 zile de magie, fata de 3 zile cum ne-au obisnuit pana acum. Magia incepe cu Noaptea statuilor vivante care va aduce alaturi artisti straini si romani, in parcul unuia dintre cele mai interesante muzee din Bucuresti si anume Casa Filipescu – Cesianu, situat in Calea Victoriei, numarul 151, continuand cu 6 zile in 3 parcuri: Herastrau, Crangasi, Ferentari, dupa cum urmeaza:

  • 31 mai – 1 iunie– Parcul Humulesti din cartierul Ferentari;
  •  2 – 3 iunie– Parcul Crangasi situat in cartierul Crangasi;
  •  4 – 5 iunie – Parcul Herastrău, intrarea din Soseaua Nordului, langa Roata Mare.

In toate locatiile in care se va desfasura FISV2017, intrarea este GRATUITA, actorii fiind rasplatiti doar cu zambete si ropote de aplauze.

Va invit sa luati parte la cel mai frumos spectacol de arta stradala si sa va lasati purtati in lumea de basm. Neaparat sa veniti insotiti de cei mici pentru ca vor fi mai mult decat fascinati de tot ce vor vedea. In incheiere, va las sa va delectati cu o parte din pozele (arhiva mea personala) de la editia FISV2015 din parcul Crangasi din Bucuresti.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *