Magia Craciunului
Cum arata pentru voi o poveste de Craciun?
Pentru mine, acel peisaj perfect de Craciun se reflecta in perioada copilariei. Acea perioada in care exista mama si mireasma cozonacilor framantati de zor cu manutele ei ce candva ma mangaiau si alungau orice suparare.
In fiecare an, in preajma sarbatorilor de iarna am acea zi in care ascult colinde, inchid ochii si ma “teleportez” in trecut, retraind pentru cateva clipe acele zile minunate. O vad pe mama in bucatarie si pe noi pe langa ea. Nu existau pregatiri pentru masa de sarbatoare fara ajutorul nostru. Ma rog, ajutorul consta in cumparaturi rapide la magazinul din colt de unde mai cumparam o esenta de vanilie, un praf de copt, in “linsul” compozitiei de prajitura de pe lingura de lemn. Nu pot spune ca noi, copiii contribuiam prea mult, ba chiar uneori o incurcam pe mama (mai ales cand deschideam usa bucatariei unde erau vreo 50 de grade Celsius si faceam “curent” care putea impiedica aluatul de cozonac sa creasca frumos) si de cele mai multe ori ne doream sa fim alaturi de prietenii nostri la sanius in fata blocului, dar mama ne tinea in bucatarie…
Dupa ce au trecut anii, am realizat ca mama nu ne tinea in bucatarie ci ne tinea aproape de ea. Am ajuns in locul ei si acum inteleg cat de mult inseamna sa nu pregatesti masa de sarbatori in liniste totala. Cel putin si pentru mine tot asa este. Prefer zarva si boacane. Chiar daca astazi putem cumpara cozonaci de la orice magazin, de la orice cofetarie putem comanda cozonaci cu ce ingrediente dorim, prefer sa ma lupt cu aluatul ala ore in sir pentru a obtine mireasma aia incredibila cat timp ei se bronzeaza in cuptor. Chiar daca seara pic franta de oboseala si stiu ca dimineata o voi lua de la capat, este o oboseala care ma face fericita. Imi place sa gatesc toate bunatatile specifice mesei de Craciun, ador sa pregatesc casa de sarbatoare si ma topesc de drag cand vad cum se mananca cu pofta tot ce am gatit.
Pentru mine povestea perfecta de Craciun este scrisa in familie. Nu vad sarbatorirea Craciunului altfel decat in familie, alaturi de cei dragi. Nu pot sa imi imaginez cum ar fi dimineata de 25 decembrie fara zambetele si chiotele copiilor cand desfac toate cadourile primite de la Mos Craciun, nu cred ca ar avea gust mancarea fara cei dragi reuniti la aceasi masa, nu vad seara de 25 fara traditionalul joc de remy (asa cum ne petreceam serile de sarbatoare in copilarie). Povestea mea de Craciun are miros de scortisoara si de cozonac proaspat.
Numai amintindu-mi de toate acestea, m-a cuprins nostalgia si dorul de cea care m-a invatat sa creez la randul meu aceasta magie….MAMA!
Stiti, nu suntem vesnici pe pamant. Bucurati-va de sarbatori alaturi de cei dragi cata vreme ii aveti alaturi. Veti avea suficient timp sa le duceti dorul.
Am acceptat cu bucurie provocarea lansata de catre Blogal Initiative si Opera comica pentru copii, anume “Cum arata pentru tine o poveste de Craciun?” si as dori sa o lansez la randul meu catre voi. Chiar mi-as dori sa imi spuneti cum ar arata pentru voi o poveste de Craciun.
In incheiere, va invit sa cunoasteti o “Poveste de Craciun” a celor de la Opera comica pentru copii ce se va scrie in data de 4 decembrie 2018 la sala Polivalenta din Bucuresti si care se afla la cel de-al patrulea “volum”. Acolo veti avea avea ocazia sa luati parte la momente cu artistii lirici si Baletul Operei Comice pentru Copii, dar si cu multi invitati surpriza.
La editiile trecute au incantat publicul Felicia Filip & IRIS, Mario Hossen, Kristian Benedikt, Monica Petrica și Razvan Mazilu, Iordache Basalic, Corina Dumitrescu și Gigel Ungureanu, Laura Bretan, Teodora Buciu, Paula Seling, Mihai Malaimare & Teatrul Masca, Cristina Dijmaru și Ovidiu Matei Iancu, Ducu Bertzi & Friends, Luiza Zan & Snaps Vocal Band, Alina Eremia, Orchestra Simfonica Bucuresti, Corurile Cantus Mundi Bucuresti, Scoala de Balet „Jaqueline”, Lotul de Gimnastică Ritmica al UNEFS Bucuresti.
Luati-va copiii de manute si mergeti impreuna la acest spectacol. Chiar daca vor spune ca prefera sa se joace cu prietenii, atunci cand vor ajunge ca voi vor aprecia si vor intelege importanta….va spun din proprie experienta.
6 thoughts on “Magia Craciunului”
Ufff, Dana!!
Nu imi propusesem sa plang astazi, insa cuvintele insirate de tine m-au emotionat pana la lacrimi. Mama mea nu facea si nici nu face cozonac, insa da, ma trimitea la colt sa iau cate ceva chiar si de 2,3 ori pe zi, cand pregatea masa de sarbatori. Ce bucurieee, ca mereu ma alegeam cu o guma turbo sau o eugenie. Ma lasa sa fac sarmale cu ea, sa ma joc, de fapt, numai sa ma vada fericita.
Iar acum, povestea se repeta. La doar cei 3 anisori ai fiului meu, el este super fericit sa stea cu mine la blatul de bucatarie si sa se joace cu fasole, orez, sau mai stiu eu ce, si imi zambeste fericit, spunandu-mi:”mami, te ajut la treaba”.
M-a emotionat povestea ta pana la lacrimi, si sper sa fie cat mai multe mamici care inca tin cont de aceste mici “jocuri de familie”, chiar daca tehnologia si timpul in care traim ne ghideaza in alte activitati.
Pentru ca iata, noi, adulti fiind, ne amintim de dragostea creata si simtita in familie, ci nu de “tetris” sau “super Mario” – caci de … astea erau pe vremea noastra.
Felicitari!
PS: sarbatori fericite :))))
Nici eu nu mi-am propus, insa pe masura ce scriam mi se umpleau ochii de lacrimi si inima de dor…. Iti multumesc frumos P.S. Abia le astept
Vai ce articol emotionant. Si sarbatorile mele erau asemanatoare, candva magia asta parca isi facea efectul, astazi pare doar butaforie. Noroc cu astfel de articole ca mai trezim putin amintiri si ii tragem pe cei dragi aproape.
Multumesc pentru zambetul de pe buzele mele acum!
Te imbratisez tare. Multumesc mult.
Minunat spus! Ai descris magia Crăciunul pentru mulți dintre noi! Bravo! ❤️
Te pup, draga mea. Tu stii cel mai bine ce am vrut sa spun pentru ca ne-am petrecut copilaria impreuna.