Angajat sau angajator?
Sa fii propriul tau sef este visul oricui. Cine nu si-ar dori sa isi poata face programul dupa bunul plac? Dar oare este chiar atat de simplu?
Despre acest subiect pot discuta din proprie experienta, pentru ca in urma cu 4 ani am decis sa renunt la jobul pe care il aveam pe atunci (unul destul de bine platit, dar care implica un stres ce uneori atingea cote de nesuportat) si sa ma ocup de propria afacere. De meserie sunt economist si am lucrat multi ani in departamentele financiar-contabile ale mai multor companii. Intotdeauna mi-am dorit mai mult de la mine si am facut tot posibilul pentru a avansa in cariera. La ultimul job anjusesem unde mi-am propus si o perioada am considerat ca sunt multumita de ce fac si, mai ales, de venitul pe care il aveam, insa in ultimele luni petrecute acolo simteam ca nu este ce imi doresc. In inima contabilului scufundat in hartii, cifre, situatii, rapoarte, termene limita, statea ascuns un omulet creativ si plin de imaginatie care isi dorea sa iasa la iveala. Ca sa pornesti o mica afacere, indiferent de domeniul de activitate ales, trebuie sa dispui de o suma de bani pe care sa o investesti in asta, sau care sa te ajute sa te intretii pana cand pui totul in ordine si poti incepe sa produci bani. Atentie! Daca dispui de o suma de bani, asigura-te ca stii exact ce sa faci cu ea si nu te apuca sa investesti fara cap. Este foarte simplu sa pierzi totul in doua luni si sa te intorci de unde ai plecat, dar inglodat in datorii. Nu s-a inventat inca afacere in care sa investesti 1.000 lei si dupa o luna de zile sa castigi 10.000 lei.
Am luat decizia contractarii unui credit si m-am apucat de treaba. Am achizitionat aparatura de care aveam nevoie pentru a imi desfasura activitatea in cele mai bune conditii, am inchiriat un spatiu si m-am apucat de treaba. Am avut perioade extrem de grele in care imi doream sa renunt, sa las balta totul si sa ma intorc la postura de angajat, insa cum nu imi sta in caracter sa ma bau batuta prea usor, m-am ridicat, m-am scuturat de praf si cu fruntea sus am continuat sa lupt.
Cat de greu este sa devii un antreprenor de succes?
Din punctul meu de vedere, referindu-ma strict la mica mea afacere, imaginatia trebuie sa fie punctul forte si daca iti doresti sa devii propriul tau sef, trebuie sa te pregatesti psihic pentru a munci mult, foarte mult! Uita de programul 09:00 – 17:00 de luni pana vineri, pentru ca iti vei incepe programul chiar si la ora 07:00, terminand uneori si la 02:00, si vei munci de luni pana luni. Uita de noptile pierdute prin cluburi (aici nu am avut probleme pentru ca nu am fost niciodata genul). Nu stiu cum se simte un antreprenor de succes, pentru ca inca nu am devenit unul insa poate peste cativa ani de munca si implicare serioasa, va voi scrie despre asta. Asa cum am luptat pana acum pentru a avansa in cariera, acum voi lupta pentru a imi atinge urmatorul tel: acela de a deveni un antreprenor de succes!
Nici dupa acesti 4 ani nu m-am oprit din investit (si nici nu m-am imbogatit), pentru ca intotdeauna apar idei noi care implica alta aparatura, alte consumabile, alte materii prime si tot asa. Va spun, este foarte greu sa fii propriul sef, dar este al naibii de frumos! 🙂