Vitamine si minerale

Vitamine si minerale

Corpul uman are nevoie de vitamine si minerale pentru a functiona corespunzator. Care sunt cele mai importante vitamine de care avem nevoie si cum putem beneficia de acestea?

Vitaminele sunt compusi organici care nu pot fi sintetizati de catre organism, exceptie face doar vitamina D. De aceea, este recomandat ca 15 minute, in fiecare dimineata, sa stati la soare. In pielea antebratelor, organismul sintetizeaza extrem de bine vitamina D.

Cea mai mare concentratie in vitamina A o au organele de animal tanar, dar si pestii oceanici. Cea mai mare cantitate de vitamina B se gaseste in drojdia de bere, dar si in cereale.

Cea mai mare cantitate de vitamina C se gaseste in macese si în ardeii rosii. Vitamina D o luati optim din pesti grasi, dar si din galbenus de ou sau din unt natural, iar vitamina E exista in uleiuri presate la rece. Si, in final, vitamina K e furnizata de lactate fermentate natural, muraturi conservate in sare, dar si de leguminoase.

Vitaminele reprezinta principalul argument pentru care trebuie sa mancati diversificat. Se stie ca un consum saptamanal a peste 30 de alimente naturale integrale reprezinta principiul unei vieti lungi si sanatoase. Puteti sa diversificati usor fiecare masa, daca, spre exemplu, introduceti in alimentatie condimente naturale, altele decat sarea. O lingurita de cimbru, busuioc, coriandru, oregano, spre exemplu, va aduce 4 alimente noi peste un preparat de baza, cum ar fi pestele.

Mineralele sunt elemente nutritive necesare organismului pentru a functiona corespunzator si pentru a se mentine puternic. Un numar mare de persoane considera ca vitaminele si mineralele sunt unul si acelasi lucru; insa nu este asa. Mineralele, ca si vitaminele, sunt nutrienti importanti care se gasesc in produsele alimentare; principala diferenta consta in faptul ca vitaminele sunt substante organice (contin elementul carbon) si mineralele sunt substante anorganice.

De obicei, mineralele necesare organismului sunt furnizate dintr-un regim alimentar variat format din fructe, legume si oleaginoase.

Ce avem de facut insa, in situatia in care nu consumam anumite alimente din care am putea sa ne administram vitaminele si mineralele necesare? Fie ca suntem alergici la anumite alimente, fie pur si simplu nu ne place gustul acestora, asta nu inseamna ca nu ne putem lua din alta parte vitaminele gasite in acestea. Eu, de exemplu, sunt o persoana (prea) pretentioasa cand vine vorba de mancare si din aceasta cauza organismul meu nu beneficiaza de toate vitaminele si mineralele de care ar avea nevoie. De exemplu, de la varsta de un an si un pic, nu mai consum lactate de nici un fel. Ceva probleme pe care mi le-a produs laptele pe atunci, m-a facut sa detest gustul acestuia si toate alimentele care se prepara din el. Dat fiind faptul ca discutam de varsta de 1 an, este evident ca a fost vorba de o problema si nu de o decizie asumata pe care a luat-o un copil.

Am cautat tot timpul solutia perfecta pentru a imi administra dozele corecte de vitamine si astfel am ajung la Oligovit care este un supliment ce contine toate vitaminele de care am nevoie: Vitamina A, Vitamina D, Vitaminele E și C, Vitaminele B1, B2, B6, acid pantotenic, calci, magneziu, fier, cupru, crom, mangan, iod


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *