Credite pentru PFA

Credite pentru PFA

Update: Conform deciziei ANAF, incepand cu 1 ianuarie 2017, declaratiile 392B si 392A nu se mai depun. La acest moment nu stiu ce alte documente solicita bancile in schimbul acesteia, insa v-as ruga daca aflati ceva, sa ne dati si noua de stire printr-un comentariu la acest articol.

In cele mai multe dintre cazuri, atunci cand persoanele fizice autorizate doresc sa contracteze un credit se lovesc de un perete al birocratiei din Romania. Cele mai multe dificultati le intampina PFA-urile cu norma de venit.

Inainte de a va ajuta sa va faceti mai putini nervi cand mergeti la banca pentru a aplica pentru un credit, as vrea sa lamurim diferentele intre o PFA in sistem real si o PFA la norma de venit adica, modelul de impozitare ales.

O PFA in sistem real va plati anual un impozit de 16% din veniturile realizate in anul anterior, pe cand o PFA cu norma de venit va plati anual 16% din norma de venit stabilita in nomenclatorul ANAF. Aparent complicat, in realitate deloc!

Pe site-ul ANAF este publicat un nomenclator pentru PFA cu norma de venit, in care sunt specificate codurile CAEN care se incadreaza la acest model de impozitare, dar si normele stabilite pentru acestea.

De exemplu, pentru codul CAEN – 8219: Activităţi de fotocopiere, de pregătire a documentelor şi alte activităţi specializate de secretariat, statul a stabilit o norma de venit de 10.900 lei/ an. PFA va plati anual (indiferent daca realizeaza un venit de 0 lei sau de peste 10.900 lei) 16% din suma specificata in nomenclator, in cazul nostru 16% * 10.900 = 1.744 lei platibili trimestrial. In cazul in care persoana fizica autorizata are si calitatea de salariat cu contract de munca pe perioada nedeterminata si lucreaza 8h/ zi (conform contract), norma de venit se va reduce cu 50%, astfel ca aceasta va plati un impozit anual de 872 lei (1.744 : 2)

ATENTIE! In cazul in care PFA depaseste un venit anual de 220.000 lei, aceasta devine automat platitoare de TVA.

Acum sa discutam despre ce va intereseaza de fapt: Cum obtin un credit ca si PFA?

Va voi prezenta cateva exemple valabile in cazul PFA cu norma de venit, intrucat aici se intampina cele mai multe dificultati. Voi folosi exemplul de mai sus. CAEN 8219.

In primul rand, trebuie sa stiti ca nu toate bancile accepta veniturile din activitati independente cu norma de venit iar daca PFA-ul nu este infiintat de minim 1 an, nu mai bateti drumul pana la banca. Majoritatea dintre banci se uita doar la Avocati, Medici, Contabili si IT-isti. Printre bancile care au inteles ca se castiga bani si din alte meserii, se numara (din cate am aflat sigur pana acum) BRD, Banca Transilvania si Piraeus Bank. Piraeus in schimb, nu accepta PFA-urile al caror domeniu de activitate este taximetria.

PFA cu norma de venit trebuie sa depuna la inceputul fiecarui an (pana la 25 februarie) declaratia 392B in care va specifica veniturile realizate in anul anterior. Banca va lua in calcul veniturile specificate in acea declaratie si nu cele trecute in nomenclator.

Cu ce documente trebuie sa se prezinte la banca o PFA?

– Certificatul de inregistrare al PFA (C.U.I);

– Evident, B.I./ C.I.;

– Sfanta declaratie 392B semnata si stampilata de catre ANAF;

– Decizia de impunere pentru anul in curs (care se elibereaza de catre ANAF);

– Certificat de atestare fiscala din care sa reiasa ca nu ai datorii la stat (se obtine de la administratia finanaciara pe raza caruia este inregistrat PFA-ul);

– Contractul/ Contractele de prestari servicii intre PFA si societatea/ societatile la care presteaza serviciile;

– Extrasele de cont de la banca la care PFA are conturile deschise + eventualele chitante (in cazul in care s-a incasat cash cv facturilor);

– Desi personal mi se pare o mare tampenie, bancile cer si Registrul de casa (incasari si plati). Intrucat PFA cu norma de venit nu isi inregistreaza la finante cheltuielile PENTRU CA PLATESTE ACELASI IMPOZIT IN FIECARE AN PFA poate intocmi maxim Registrul de incasari si asta pentru a le usura munca functionarilor bancii care pot urmari mai usor incasarile. Registrul de incasari se poate face foarte simplu in Excel si va arata asa:

reg

– Unele banci mai pot solicita si facturile emise de catre dumneavoastra si alte bazaconii. Depinde de angajatul bancii daca vrea sa faca exces de zel sau doar sa faca pe desteptul.

Daca pana acum o PFA lua foarte greu un credit, sau chiar deloc, in ultimii 2 ani situatia s-a schimbat. Ori s-au desteptat angajatii bancii, ori PFA-urile s-au dus la banca cu temele facute si au stiut cand este cazul sa dea cu pumnul in masa ;)

Cunosc 3 PFA cu norma de venit care au luat creditul Prima Casa si alte 4 care au luat credite de nevoi personale, asa ca nu va lasati descurajati daca va refuza vreo desteapta de la banca si mergeti in alte agentii.

Sper ca am reusit sa ma fac inteleasa si daca mai sunt nelamuriri, lasati un comentariu la care va voi raspunde in limita cunostintelor sigure pe care le am. Adica, nu ma trezesc vorbind doar ca sa par inteligenta ;)

La fel, daca mai stiti banci care acorda credite PFA-urilor cu norma de venit, dati-ne si noua de stire.

10 thoughts on “Credite pentru PFA

 1. Buna ziua. Eu si sotia lucram ca pfa norma de venit din 2012 dar niciodata nu am depus declaratia 392B si nici nu nu s-a cerut asta. Avem vreo sansa sa luam credit nevoi pers fara acea declaratie? Multumesc

  1. Buna ziua. Nici nu se pune problema sa va dea credit vreo banca. Insa nu aceasta este problema cea mai mare. Declaratia 392B este OBLIGATORIE. Intr-un an am intarziat 2 zile cu aceasta declaratie si a trebuit sa ii rog o ora pe cei de la finante sa nu imi dea amenda…. Eu zic sa mergeti acolo si sa va interesati.

 2. Buna ziua, am vorbit cu ANAF-ul si mi-au spus ca ANAF-ul nu mai cere declaratia 392B de mai mult de un an de zile.

  1. Buna ziua, este foarte adevarat ceea ce spuneti, intr-o oarecare masura. De la 1 ianuarie 2017 nu se mai depun declaratiile 392B si 392A. Aceasta suspendare de depunere a celor doua declaratii este valabila 3 ani, pana in 2020. Daca va referiti la articol, acesta a fost scris in 2015. Daca va referiti la cazul domnului caruia i-am sugerat sa se intereseze asupra acestei declaratii, faceam referire ca nu a depus-o niciodata… Am sa fac o actualizare a articolul si voi preciza ca declaratia nu se mai depune. Multumesc, o zi frumoasa.

 3. Mda din pacate nu mai este de actualitate articolul 🙁 dinou nu se mai acorda credite pfa-urilor, din pacate in tara asta doar medicii si it-istii fac bani in opinia bancilor, restul foarte slabe sanse…oricum depinde foarte mult si de functionarul de la banca daca are chef sa-ti de-a credit sau nu, nu au fost capabil nici macar sa-mi de-a un overdraft banca la care incasez veniturile constant…asa ca mai greu, daca stiti din timp ca veti avea nevoie de un credit platiti un prieten cu firma darile sa va angajeze 3 lui si aia e….mai ii o problema in sistem real daca stiti ca vreti sa luati un crediti puteti face actele in asa fel incat creditul sa va fie acordat(chiar daca veti platii impozit mai mare) apropo de asta foarte usor se poate pacalii o banca daca se ia numai dupa acte si nu dupa incasarile ce le face persoana in cauza.

 4. Foarte interesant acest articol
  Parca mi-a mai sters din pesimism …
  Oricum sunt ingrijorat de obtinerea unui credit ipotecar/ prima casa in cazul unui PFA in norma de venit.
  Am fost PFA in sistem real din 2013 pana in 2016 inclusiv. Din 2017 mi-am schimbat codual CAEN si m-am incadrat la norma de venit.
  Banii incasati la BT de la inceput. Sper ca voi putea lua un credit in viitorul apropiat.
  Nu sunt sigur insa daca trebuie sa depun vreo declaratie la inceput de an pt PFAul in norma de venit. Daca nu fac nici o schimbare ar trebui sa mearga din oficiu la norma de venit in continuare banuiesc. O sa vorbesc cu contabila’ 🙂

  Voi mai stiti ceva noutati pe tema asta “Credit bancar pt PFAuri” la norma de venit in special ?

 5. Bună seara .
  Am un OF A cu activitate de proiectare si executare instalații electrice din 2015 .
  Am solicitat credit inclusiv la ING. Nu m.a ajutat nimeni .
  De ce este aceasta discriminare ?
  Dacă stiti o sursa de finantare dati.mi o informatie pe adresa office.automatizari@gmail.com

 6. Felicitari pentru articol, foarte la obiect!

  In luna Mai 2018 voi implini 1 an de cand sunt PFA cu norma de venit (domeniu IT). Am conturi la Garanti, incasez facturile tot la ei si am pus si problema creditelor de la ei la nivelul veniturilor reale, bine stiind ca celelalte banci acorda credit, dar numai la nivelul normei. Mi-au spus ca dau si ei dupa ce fac “vechime” de 1 an, asa ca o sa merg in Mai sa ma interesez…

  Sper sa nu uit sa mai adaug un comentariu atunci 😀

 7. Nu va supărați stiti cumva ce banca acordă pentru pfa in 2018? Doresc urgent credit prima casa. Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *